pytol
|
 |
« : Marzec 14, 2010, 05:11:59 pm » |
|
Witam,
ostatnio zauważyłem, że Kirys panda trzymany razem z paletami ma spuchnięte oczy, z dnia na dzień coraz bardziej, aż zszedł. Co mogło być tego przyczyną, czyżby temperatura 29st.? Parametry wody w normie (woda miękka, ph ok 6, no3 i 2 ok)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariuszp
Mariusz Perko
Place Personal Text Here
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2010, 05:15:01 pm » |
|
może mu się inne ryby podobają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RobertN
Robert Nowakowski
www.kotperski.fora.pl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2010, 05:18:04 pm » |
|
Bakterioza ? Jakaś inna choroba. Albo jeszcze jedno. A jakie masz podłoże w akwarium ? pozdr Robert
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pytol
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2010, 05:25:34 pm » |
|
Dwa cm od ścian mam nawóz dla roślin, przy ściankach żwir, na górze piasek i rośliny też wsadzone w żwirze. Rośliny rosną super. czy to może się przenieść na paletki? Jaka jest przyczyna tej choroby? Zapomniałem napisać (podmiana ok 65l 2x w tyg. w 200l akwa)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RobertN
Robert Nowakowski
www.kotperski.fora.pl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2010, 05:28:17 pm » |
|
Czy żwir jest ostrokrawędzisty i czy kirysek kopiąc w nim mógł się pokaleczyć? U mnie wszystkie kiryski, które miałem w akwarium kończyły w ten sam sposób. Przy pyszczkach wcześniej było widać zaczerwienienia. pozdr Robert
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pytol
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2010, 05:33:37 pm » |
|
Żwir jest granulacji 1-2mm, ale na wierzchu jest go znikoma ilość , tyle ile rybki odkopały, wypłynęło, 90% dna stanowi piasek. Zaczerwień nie widzę u drugiego osobnika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marci261
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2010, 06:28:22 pm » |
|
U mnie tak wykończyło wszystkie kiryski PSTRE. W książce, którą pewnie każdy zna w tomie 2 autor wspomina o chorobie wirusowej sumików ale niestety nieuleczlnej. W badaniu mikroskopowym zchodzącego kiryska nie widziałem pasażerów, więc była to pewnie bakteria lub wirus. Dodam tylko, że objawy jakby łagodniały przy niższej temp.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Marcin K.
|
|
|
slawek64
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2010, 09:09:23 pm » |
|
Witam,
ostatnio zauważyłem, że Kirys panda trzymany razem z paletami ma spuchnięte oczy, z dnia na dzień coraz bardziej, aż zszedł. Co mogło być tego przyczyną, czyżby temperatura 29st.? Parametry wody w normie (woda miękka, ph ok 6, no3 i 2 ok)
jak długo je masz i od kiedy pływają w tym zbiorniku.
|
|
|
|
|
|
Sławek R
|
|
|
pytol
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2010, 09:34:17 pm » |
|
Mam je od listopada. Od tej pory zresztą zacząłem tez swoja przygodę z akwarystyka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
slawek64
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2010, 10:47:23 pm » |
|
A może,coś się zmieniło ostanio.Pandy są naj wrażliwsze z kirysków na zmiany parametrów. Piszesz że robisz duże podmiany,może źle przygotowujesz wodę do podmian. Musisz podać więcej informacji,łatwiej będzie dojść przyczyny. Obserwuj dokładnie pozostałe ryby.
|
|
|
|
|
|
Sławek R
|
|
|
adamn
Adam N
Moderator

Place Personal Text Here
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2010, 12:28:14 pm » |
|
pytol pytoł i ..... gdybanie bo leniwiec nie chce napisać jak wzorzec na stronie. A to proste jak nie wiem co. No a tak gdybać każdy może jeden lepiej drugi gorzej  No ale wątek już ma 11 postów i .... NIC z niego nie wynika. Adam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pytol
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2010, 09:14:47 pm » |
|
Pytoł, pytoł i dostoł odpowiedź, że prawdopodobnie przyczyną zejścia były kamienie.
1) Zbiornik: - pojemność litrów 200 - od kiedy zbiornik funkcjonuje od października 2009 - wymiary 100x50x40 - rodzaj (roślinny, sterylny) dekoracyjny, amazonka - rodzaj podłoża 90% piasek, 10% żwir granulacja 1-2, a pod tym nawóz z filtusia
2) Woda:
- kwasowość (pH) <6 - twardość węglanowa i ogólna >4GH, 3 KH - wielkość związków azotowych No3 - 10, No2 - 0 - temperatura wody 29-30 - częstotliwość i wielkość podmian wody 2x w tyg 65l - sposób przygotowania wody do podmian Aqua safe - obsada ryb 6x paletka 12cm, 1x kirys, 3x kosiarka, 2x szydlik iglasty, kirys żółtopasy, 2x glonojad, giętkoząb, drewniak, ślimak, duży - no name, 2x helena
3) Rodzaj pokarmu: - mix krewatka, serce indycze, szpinak - d50 - sera flora - sera san
5) Sprzęt w zbiorniku filtracja ok 500l/h (ceramika, biokulki, gąbka, włuknina, woreczki na azotany, napowietrzanie - kurtyna, kamień, filtr wew. aquaszut
6) Ostatnio dokonane zmiany zakup lotosa tygrysiego wykapany w nadmanganianie potasu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|