Forum Dyskusyjne Miłośników Dyskowców
Wrzesień 05, 2010, 07:47:21 pm *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: larwy i co dalej  (Przeczytany 573 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
pawej

« : Marzec 10, 2010, 10:07:03 pm »

Witam
Jakiś czas temu dwie z moich paletek dobrały się w parę. jakieś 3 tygodnie temu odbyły pierwsze tarło ale larw się nie doczekałem. 2 dni temu ponownie ikra, no i parę godzin temu wykluły się larwy. Ryby przeniosły je z miejsca gdzie była ikra na liść nurzańca, no muszę przyznać że z bijącym sercem na to wszystko patrzę. Najlepsze jak któraś z larw odrywa się od liścia zostaje błyskawicznie połknięta przez rodzica i wypluta z powrotem na liść. No niesamowite.
tu jest filmik który udało mi się nagrać:
http://www.youtube.com/watch?v=dorv92aDU5M

I teraz do sedna. Co ja mogę z tym dalej zrobić? Wszystko się dzieje w ogólnym, niestety przerybionym. Zdaje się że to ostatnie minuty przed nocą kiedy oglądam sobie jeszcze te larwy. Oczywiście rada na przyszłość to pewnie założyć porządne tarliskowe.
mam aktualnie czynne akwa 40 litrowe z ale raczej nie wpakuje tam tej pary bo się nie obrócą nawet chyba.
czy można odłowić same 1-2 dniowe larwy? czy mają szanse przeżycia? pewnie nie, dobra zabieram się do studiowania działu "rozmnażanie dyskowców" Uśmiech
Mariusz Zawadzki

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2010, 10:09:27 pm »

Miałem dziesiątki razy larwy w ogólnym, niestety nic z tego nie wychodzi. Fakt, że czasem ludziom udało się wychować kilka sztuk w ogólnym, jednak ja uważam, że trzeba zaopatrzyć się w zbiornik tarliskowy.

dylus

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2010, 08:34:40 am »

Nooooo Paweł co ja tu czytam .Jak napisał Mariusz szanse na utrzymanie młodych w zbiorniku ogólnym są małe .Ale jak już zacząłeś stawiaj tarliskowy a może i ja kupię jakieś maluchy od Ciebie .

pawej

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2010, 09:04:12 am »

Nooooo Paweł co ja tu czytam .Jak napisał Mariusz szanse na utrzymanie młodych w zbiorniku ogólnym są małe .Ale jak już zacząłeś stawiaj tarliskowy a może i ja kupię jakieś maluchy od Ciebie .

nie no stary, Ty to dostaniesz za darmo Mrugnięcie
wiem że w ogólnym to mogę zapomnieć. dziś rano jeszcze się trzymały liścia. obawiam się trochę o resztę obsady paletkowej bo starzy dają im porządnie w kość, wszystkie siedzą w roślinach po kątach 
kwicoł

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2010, 01:49:24 pm »

czy można odłowić same 1-2 dniowe larwy? czy mają szanse przeżycia? pewnie nie, dobra zabieram się do studiowania działu "rozmnażanie dyskowców" Uśmiech
[/quote]

można do niewielkiego akwarium w 3-cim dniu podaj artemie
ireck
Irek L.

Place Personal Text Here

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2010, 03:50:15 pm »

Szkoda twojego czasu i pracy Smutny bo odłowione same larwy zginą w ciągu kilku godzin grymas A nie wiem co to jest akwa niewielkie np 60 l to mało ! a 3 dzień podać artemie to troszkę za szybko !
kwicoł

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2010, 04:44:39 pm »

niewielkie akwarium ok8-10 litrów
u mnie żyją 8 dzień
ireck
Irek L.

Place Personal Text Here

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2010, 08:26:27 pm »

Z politowaniem Z politowaniem Z politowaniem
pawej

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2010, 10:20:04 pm »

larw już nie ma oczywiście, czy w ogólnym jest szansa żeby larwy przeszły na rodziców? jakby tak na nich popływały ze 3 dni to można już by myśleć o przerzuceniu do oddzielnego akwa?
jeśli to nie wchodzi w grę to jaką wielkość akwa polecacie na tarliskowe?
rozumiem że w tarliskowym filtr gąbkowy, grzałka, napowietrzacz.
Zakładam że jutro wystartuje tarliskowe:
- leje wode 100% osmoza (ewentualnie z 10% kranu) - czy dodaje jakieś startery?
- uruchamiam filtr gąbkowy, puszczam powietrze, grzeje wode...
- jak długo czekać aż akwa dojrzeje?
- czy w tym czasie wymieniać wodę?

ireck
Irek L.

Place Personal Text Here

« Odpowiedz #9 : Marzec 15, 2010, 06:40:31 am »

Rozmnażanie powinno się odbywać w akwarium tarliskowym ! Po co sobie utrudniać życie jak chcesz przerzucać i coś kombinować, to lepiej od razu parę umieścić w tarliskowym.
Akwa tarliskowe powinno być jak największe aby utrzymać na  stałym poziomie odpowiednie parametry wody np: 100 -120l
Woda samej osmozy to chyba nie najlepszy pomysł, chociaż niektórzy w takiej rozmnażają !
Starterów nie trzeba musi sama dojrzeć  (można dodać szyszki olchy,wywar z torfu itd)
pawej

« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2010, 07:21:32 am »

odnośnie przygotowania wody w tarliskowym bo to kluczowa sprawa:
1. jak długo akwa powinno dojrzewać?
2. czy wymieniać w tym czasie wodę?
3. w kranie mam ph 8, w akwa ogólnym w wyniku stosowania osmozy oraz przemiany materii dyskowców mam obecnie poniżej 6. jak wystartuje tarliskowe akwa oczywiście będzie 8. co zrobić żeby zejść do tych 6?
4. jakbym już jakimiś sposobami zszedł do 6ph w tarliskowym to jak przygotowywać wodę do podmian? no bo trzeba lać wodę o tych samych parametrach? w ogólnym jak podmieniam to leje wode ph8 ale ja podmieniam 20% wody to nie ma dużych skoków ph.
marcinmarg
Marcin

Place Personal Text Here

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2010, 09:20:01 am »

np. Kwas - Szukaj: "zakwaszanie wody" szybciej poszukasz niż ktoś napisze.
Pierwszy lepszy link:
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=5643.0

Marcin
pawej

« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2010, 05:53:22 pm »

a więc ciąg dalszy tematu ikry w ogólnym, otóż doszło do zdrady, samiec puścił się z inną samiczką tego samego gatunku red passion tylko że mniejszą, nie wiem czy mu się one pomerdały czy co...
http://www.youtube.com/watch?v=2T-JYdFiobQ
tak na  dobrą sprawę to nie wiem czy się cieszyć całym tym zamieszaniem związanym ze składaniem ikry gdyż w akwa od tego czasu panuje terror. przy pierwszych dwóch ikrach para królowała zgodnie w akwa a cała reszta siedziała po kątach. teraz natomiast gdy nastąpiła ta zdrada to raz że te 2 samiczki red passion tłuką się niemiłosiernie (ta większa chyba odpuściła teraz już bo schowała się w kącie i nie wychodzi ale zazdrosna była niesamowicie) a dwa że samiec tłucze również obecną swoją towarzyszkę co poprzednio nie miało miejsca. Ponieważ okresy między tarłami to jest kilka dni to moje pytanie czy obecna sytuacja w akwa stanie się już normą?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.097 sekund z 21 zapytaniami.