Forum Dyskusyjne Miłośników Dyskowców
Wrzesień 09, 2010, 09:27:55 pm *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: EHEIM 2213 porada  (Przeczytany 436 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mysza-1

« : Marzec 09, 2010, 04:42:13 pm »

Witam.
Zakupiłem taki filtr używany z Allegro po podłączeniu mocno przecieka.Pod głowicą jest jedna uszczelka typu O-ring i wydaje się całkiem w porządku,wszystkie zaciski na miejscu.Nie wiem o co chodzi.Czy tam powinna być jeszcze jakaś dodatkowa uszczelka?
Widziałem na zdjęciach innych filtrów,że jest kubełek oddzielny na wkłady filtracyjne ja tego nie mam,są bezpośrednio w filtrze.
Sprzedawca zapewniał 100% szczelności i sprawności.

Jakby ktoś miał taki filtr to proszę o poradę.

Pozdrawiam
Tomek
Robert Asman
Moderator Globalny

Ach te paletki

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2010, 05:39:09 pm »

Znalazlem taki schemat tego filtra i widac jedna uszczelke. No i jak widac nie ma koszykow, a sa jedynie przekladki do wkladow.
Poza tym obowiazuje chyba cos takiego jak reklamacja. Skoro sprzedajacy gwarantowal, ze nie przecieka to pisz do niego.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 05:42:41 pm wysłane przez Robert Asman » Zapisane

Pozdrawiam
Robert
bromba
Dorota Garstka

Place Personal Text Here

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2010, 06:17:13 pm »

Mam co prawda Classic 2215, ale to żadna różnica.

Jak napisał już Robert, w filtrach Eheim Classic jest jedna uszczelka (oring) w kolorze czerwonym.
Koszyków brak, powinny za to być dwie podkładki dystansujące (na wykresie oznaczone symbolem 7273050).

Tego typu oringi są wykonane z trwałego i grubego tworzywa/gumy i nawet długotrwałe użytkowanie nie wpływa niekorzystnie na ich funkcjonalność. Mam także Eheima Ecco z identycznym oringiem,  pracującego baaardzo długo (kilka ładnych lat) bez jakichkolwiek (odpukać!) problemów.

Być może filtr przez dłuższy czas nie był użytkowany i wystarczy zwykłe przesmarowanie wazeliną, choć przyznam, że moje nawet po jakiejś przerwie w pracy sprawowały się bez zarzutu (odpukać!) .

Generalnie bardzo fajny filterek - prosty w konstrukcji, niezawodny w działaniu. Jedyny minus to brak zaworów odcinających i wynikająca z tego upierdliwość przy czyszczeniu filtra.

Pozdrawiam,
Dorota

GACUŚ
Wiesiek z Bydgoszczy

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2010, 06:23:02 pm »

Przyjrzyj się dokładniej tej uszczelce , rozciągnij ją i zobacz czy nie pojawią się mikropęknięcia .
Przyjrzyj się również czy na obudowie głowicy oraz na wewnętrznej krawędzi kubełka nie ma jakiś zanieczyszczeń osadów .
Tam powinna być jedna uszczelka ale da się wcisnąć tam dwie (tak mam w jednym z moich filtrów )
Koszt nowej oryginalnej uszczelki to 30-40zł a podróbka kosztuje w granicach 5-10zzł
Pozdrawiam
Wiesiek

fangorn
Ekspert od spraw kulturalnych i teatralnych.

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2010, 06:24:21 pm »

A ja te filtry miałem jeden chodził nawet , nawet choć drugi pozostawiał dużo do życzenia. Tylko u mnie przeciekała zakupiona głowica, osobno kupiona do drugiego kubełka miała nie ten oring  co jest zalecany; jednym słowem u mnie było tak samo.

Pozdrawiam Tomek.
mysza-1

« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2010, 06:42:09 pm »

Dzięki za podpowiedzi.
Jeżeli chodzi o rysunek to  go widziałem i tam jest ten kubełek na wkłady,myślałem,że może on ma jakąś dodatkową uszczelkę.Podkładki dystansujące mam dwie.
Mam wrażenie,że ta konstrukcja jest trochę tandetna, te zaciski to jakieś chyba za słabe,taka blaszka chyba nie dociska.

Dodam jeszcze,że właśnie cieknie spod tych zacisków.

260130--tam jest ten kubełek o którym mówię i jakiś element u góry ja tego nie mam.Co to jest?

Pozdrawiam
Tomek
GACUŚ
Wiesiek z Bydgoszczy

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2010, 07:09:40 pm »

260130--tam jest ten kubełek o którym mówię i jakiś element u góry ja tego nie mam.Co to jest?

To jest właśnie ten koszyk z dekielkiem (mam w jednym filtrze) i nie ma to żadnego wpływu na to że cieknie .
Spróbuj głowicę w miejscu gdzie znajduje się uszczelka owinąć taśmą teflonową - może uszczelni .
Spod zacisków nie powinno lecieć bo oznaczałoby to że głowica jest nieszczelna a nie połączenie między kubełkiem a głowicą .
Pozdrawiam
Wiesiek

mysza-1

« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2010, 06:27:36 pm »

Niestety filtr dalej cieknie i tylko w miejscach zacisków.Najdziwniejsze jest to,że cieknie przykładowo z jednego zaciska,jak go przechylę to z przeciwnego.Uszczelka po dokładniejszym sprawdzeniu wydaje się być całkowicie dobra.
Może faktycznie to nie jest orginalny oring i dlatego cieknie.

Zakupiłem jeszcze jeden taki filtr,czekam aż przyjdzie, wtedy zobaczę co jest nie tak.

Pozdrawiam
Tomek
bogdanpol
Bogdan Pietrzak

Place Personal Text Here

« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2010, 11:13:07 am »

A może masz pęknięty kubełek- popękany w miejscach zacisków.
mysza-1

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2010, 06:01:07 am »

Sprawdziłem go dokładnie,nie ma żadnych pęknięć,nic nie widać,żadnych ubytków.
Mam wrażenie,że głowica jakby słabo dociskała ale nie ma żadnych luzów.Podczas pracy nawet jak mocno docisne to dalej leci.

Pozdrawiam
Tomek
RobertN
Robert Nowakowski

www.kotperski.fora.pl

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2010, 09:51:56 pm »

Przesmaruj wszystko wazeliną tak jak pisała Dorota. Dość mocno nasmaruj tą wazeliną i oring i obudowę kubełka( w miejscu styku z uszczelką). Z używanymi filtrami często jest tak  jak z używanymi samochodami Mrugnięcie. Czasem trzeba przesmarować. Nie dociskaj głowicy do końca, niech blaszki zatrzasków ją dociągną, możesz lekko podgiąć te blaszki. Sprawdź też  czy nie  nałożyłeś za dużo materiału filtracyjnego i  czy nie jest za bardzo ubity. Duża ilość materiału filtracyjnego, mocno ubitego potrafi lekko zniekształcić kubełek a potem cieknie. Sprawdź czy cieknie bez materiału filtracyjnego.
pozdr Robert
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 11:26:14 pm wysłane przez RobertN » Zapisane

Uśmiech KOCHAM BASIĘ Uśmiech

> Kilka słów.. <
RobertN
Robert Nowakowski

www.kotperski.fora.pl

« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2010, 09:50:13 am »

(.........)
Generalnie bardzo fajny filterek - prosty w konstrukcji, niezawodny w działaniu. Jedyny minus to brak zaworów odcinających i wynikająca z tego upierdliwość przy czyszczeniu filtra.

Pozdrawiam,
Dorota
Jako zawory odcinające, można wpiąć w węże zawory kulowe i po kłopocie.
pozdr Robert

Uśmiech KOCHAM BASIĘ Uśmiech

> Kilka słów.. <
mysza-1

« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2010, 05:54:22 pm »

Jeszcze raz dzięki za porady,problem się rozwiązał-to była nie orginalna uszczelka.Przyszedł ten drugi filtr z czerwoną uszczelką i ją wymieniłem.Teraz jest bardzo dobrze,ani kropelki.Uszczelki niby identyczne tylko kolor inny a jednak.

Jeszcze dodam,że przez ten cały filtr straciłem potrójnie.
Uzywany na allegro 1 koszt 65 zł.+przesyłka to 90 zł.
                          2 koszt 80 zł. +przesyłka to 100 zł.
do tego dwa kolanka,węże to 30zł. Nowy w sklepie u mnie kosztuje 239 zł.

Najlepsze z tego jest to,że podłanczając ten filtr skierowałem dwa wyloty pozostałych filtrów ku dołowi żeby już nie napowietrzały wody.Nie mogąc uruchomić tego nowego chwilowo podłączyłem pompkę napowietrzającą.Niestety pompka wysiadła w nocy i rano jak wstałem znalazłem 6 szt. dorosłych paletek martwych.
Tak sobie polepszyłem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 06:12:07 pm wysłane przez mysza-1 » Zapisane

Pozdrawiam
Tomek
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.237 sekund z 23 zapytaniami.