Forum Dyskusyjne Miłośników Dyskowców
Wrzesień 05, 2010, 08:27:37 pm *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: zbiór moich projektów DIY - może się komuś przyda ;)  (Przeczytany 1021 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
makok
Grzegorz, lat 30 ;)

Jestem CEO w http://proinfo-reality.pl

« : Luty 11, 2010, 03:15:14 am »

Pomyślałem, że skrobnę coś w dziale DIY, jako że lubię i coś tam kiedyś wybudowałem.
Pozwolę sobie przy tym na wklejanie linków do wątków o moich projektach, na forum pierwszego biotopu z którym się zetknąłem, gdzie szczegółowo opisywałem procesy budowy, lub rozważałem budowę teoretycznie.
Na tamtym forum bywam już rzadko, więc ewentualne pytania rzucajcie tutaj, choć sądzę że zainteresowani jakimś projektem znajdą gotowe odpowiedzi tam.

Projekty są sortowane od najnowszych do najstarszych. Pod tytułem i linkiem krótki opis co z czym i czy jeszcze stoi. Uśmiech

1. pokrywa by makok - total econo
Stoi i ma się dobrze, doskonale maskuje wszystkie instalacje i to co mi zawsze przeszkadzało czyli kable przez krawędź akwa i na dół... a pod akwa mam książki Język

2. cluster diodowy... mówiąc po ludzku kopia lampy solaris
Zamysł teoretyczny, który wtedy był zbyt nowatorski i w sumie dość kosztowny - nie został zbudowany, choć niedawno widzę że i takie lampy ludzie już budują sami.

3. dwa zespoły narurowych w pokrywie...
Mam w obudowie nad akwa - obecnie nie filtrują (poza tym dwa inne są w szafie do ewentualnego zamontowania, jakby kiedyś były potrzebne. Były nie tylko mechanikami, biologami, węglowymi, ale i przez moment małym testowym FBFem Mrugnięcie

4. makok - filtracja szyta na miarę... FBF+DSB/plenum
Rozważania teoretyczne, z których potem czerpałem pomysły i wykorzystywałem i tak pojawił się później FBF ze starej 240-tki oraz DSB ale <uwaga> w zbiorniku z rybami kopiącymi... Taka fuzja tych kliku pomysłów z tego wątku.

5. Filtr z beczki 30l - w trakcie zmiana na zraszany
Niestety tamta beczka na pompie CO od początku przeciekała... Dzisiaj mam inną ukrytą w pokrywie - ta już działa od początku pawiookich.

6. Wszystko DIY szafka, komin, sump, hqi, hydroponiczny - foty
Fotorelacja z postawienia pierwszego zbiornika w 2007 roku. Rzeczywiście wszystko było DIY, poza rybami Chichot

7. Projekt: Filtr bio zraszany-napowietrzany + hydroponika!
Rozważania teoretyczne nad natlenianiem złoża pod roślinami w hydroponice do celów nitryfikacyjnych.

8. potrzebuję orginalności. panel filtr. z hydroponicznym -help
Na etapie planowania zbiornika. W sumie dobrze że mi to wybili z głowy. Język

To już poza DIY, ale przydatne jako uzupełnienie powyższych:
a) UWAGA na WKŁADY DO NARUROWYCH !!!!!! BARDZO WAŻNE !!!!!!
O niepokojących objawach przy czyszczeniu wkładów narurowych przed użyciem.
b) filtr hydroponiczny
... nawet nie pamiętam, ale to przy zakładaniu hydroponiki
c) Wybieram żarnik HQI - kryteria: widmo, Tbarw, reszta - HELP
Wybór żarnika HQI.

aha jeszcze dokumentacja fotograficzna do projektów - niektóre zdjęcia w tamtych wątkach nie są widoczne po wejściu tutaj, jedynie wyświetlane na forum

Aż nie mogę uwierzyć że to wszystko planowałem, lub budowałem  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Wielkie podziękowania dla klubu malawi - gdyby nie tamci ludzie pewnie nie byłbym nigdy akwarystą z miłości.
Może się komuś przyda... powodzenia z własnym DIY.
Grzegorz

PS. Aktualnie mam taki "kubełek" Język ale już niedługo. Duży uśmiech

« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 10:38:39 am wysłane przez makok » Zapisane

Przeszedłem dużo, w dość krótkim czasie... liczę na nowe wyzwanie.
makok
Grzegorz, lat 30 ;)

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2010, 01:12:07 pm »

Jeszcze mój kalkulator do projektowania sumpa.... wymaga przemyślenia bo nie podaje się wysokości akwa, tylko dwie części składowe (wysokość krawędzi komina + wysokość od krawędzi do góry = wysokość akwa), ale może się komuś przyda.

Należy pobrać i w razie wu wyłączyć ochronę arkusza - jest bez hasła.
http://uznam.net.pl/~motowilk/kalk_do_sumpa/kalkulator_do_sumpa.xls

jacaban
Jacek B

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 04:17:12 pm »

cześć
Czy "pokrywa by makok - total econo" to się jakoś otwiera od czoła czy na amen zakręcona ?

Jacek
makok
Grzegorz, lat 30 ;)

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2010, 07:26:17 pm »

hej, cały front się wstawia w tą ramkę która jest - te panele na froncie są przykręcone do prostokątu z takich samych listewek jak rama, który idealnie pasuje w otwór widoczny na zdjęciach.
Jak wsadzę to w zasadzie się trzyma, ale na wszelki wypadek u góry wewnątrz w dwóch miejscach są rzepy i sięgając górą łączę je, żeby jak ryba postanowi wyskoczyć... to żeby to nie wypadło.
Jak dotąd się sprawdza dobrze.

Jest pojemna, wszystko mam u góry - nawet jakby beczka się rozszczelniła to spłynie do akwa... i pełny dostęp, bo światła wyżej niż zwykle, skrzynka ze switchami... kazdy do oddzielnego kontaktu.
Bardzo polecam. Może wykonanie mogłoby być staranniejsze, ale to jednak była moja pierwsza z paneli...
Aha jeszcze jedna rzecz - zasłania hqi (nie świeci po oczach), ale jednocześnie jest otwarta od góry, czyli ani nie skrapla się woda niszcząc, a na suficie widać fajne efekty Mrugnięcie
No i była mega tania.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.104 sekund z 20 zapytaniami.