Pomyślałem, że skrobnę coś w dziale DIY, jako że lubię i coś tam kiedyś wybudowałem.
Pozwolę sobie przy tym na wklejanie linków do wątków o moich projektach, na forum pierwszego biotopu z którym się zetknąłem, gdzie szczegółowo opisywałem procesy budowy, lub rozważałem budowę teoretycznie.
Na tamtym forum bywam już rzadko, więc ewentualne pytania rzucajcie tutaj, choć sądzę że zainteresowani jakimś projektem znajdą gotowe odpowiedzi tam.
Projekty są sortowane od najnowszych do najstarszych. Pod tytułem i linkiem krótki opis co z czym i czy jeszcze stoi.

1.
pokrywa by makok - total econoStoi i ma się dobrze, doskonale maskuje wszystkie instalacje i to co mi zawsze przeszkadzało czyli kable przez krawędź akwa i na dół... a pod akwa mam książki

2.
cluster diodowy... mówiąc po ludzku kopia lampy solarisZamysł teoretyczny, który wtedy był zbyt nowatorski i w sumie dość kosztowny - nie został zbudowany, choć niedawno widzę że i takie lampy ludzie już budują sami.
3.
dwa zespoły narurowych w pokrywie...Mam w obudowie nad akwa - obecnie nie filtrują (poza tym dwa inne są w szafie do ewentualnego zamontowania, jakby kiedyś były potrzebne. Były nie tylko mechanikami, biologami, węglowymi, ale i przez moment małym testowym FBFem

4.
makok - filtracja szyta na miarę... FBF+DSB/plenumRozważania teoretyczne, z których potem czerpałem pomysły i wykorzystywałem i tak pojawił się później FBF ze starej 240-tki oraz DSB ale <uwaga> w zbiorniku z rybami kopiącymi... Taka fuzja tych kliku pomysłów z tego wątku.
5.
Filtr z beczki 30l - w trakcie zmiana na zraszanyNiestety tamta beczka na pompie CO od początku przeciekała... Dzisiaj mam inną ukrytą w pokrywie - ta już działa od początku pawiookich.
6.
Wszystko DIY szafka, komin, sump, hqi, hydroponiczny - fotyFotorelacja z postawienia pierwszego zbiornika w 2007 roku. Rzeczywiście wszystko było DIY, poza rybami

7.
Projekt: Filtr bio zraszany-napowietrzany + hydroponika!Rozważania teoretyczne nad natlenianiem złoża pod roślinami w hydroponice do celów nitryfikacyjnych.
8.
potrzebuję orginalności. panel filtr. z hydroponicznym -helpNa etapie planowania zbiornika. W sumie dobrze że mi to wybili z głowy.

To już poza DIY, ale przydatne jako uzupełnienie powyższych:
a)
UWAGA na WKŁADY DO NARUROWYCH !!!!!! BARDZO WAŻNE !!!!!!O niepokojących objawach przy czyszczeniu wkładów narurowych przed użyciem.
b)
filtr hydroponiczny... nawet nie pamiętam, ale to przy zakładaniu hydroponiki
c)
Wybieram żarnik HQI - kryteria: widmo, Tbarw, reszta - HELPWybór żarnika HQI.
aha jeszcze dokumentacja fotograficzna do projektów - niektóre zdjęcia w tamtych wątkach nie są widoczne po wejściu tutaj, jedynie wyświetlane na forumAż nie mogę uwierzyć że to wszystko planowałem, lub budowałem

Wielkie podziękowania dla klubu malawi - gdyby nie tamci ludzie pewnie nie byłbym nigdy akwarystą z miłości.
Może się komuś przyda... powodzenia z własnym DIY.
Grzegorz
PS. Aktualnie mam taki "kubełek"

ale już niedługo.