Forum Dyskusyjne Miłośników Dyskowców
Wrzesień 09, 2010, 12:33:43 am *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Echinodorus ovalis  (Przeczytany 730 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
artek04
Felek

« : Styczeń 30, 2010, 02:18:53 pm »

Witam Uśmiech
Doradźcie proszę co zmienić aby moje żabienice zaczęły inaczej .
Kupiłem dwie żabienice -jak w temacie posadziłem je w doniczkach z kokosów ze żwirkiem oraz do każdej doniczki dodałem tabletkę hydro pur , w ciągu ok. 3 tygodni wypuściły po trzy duże liście tylko problem jest w tym ,że te liście są dużo większe od tych które miały wcześniej , są też jaśniejsze oraz każdy następny liść ma krótszą łodygę , ten ostatni -prawie i samego dołu jest już duży a nie wyrasta w górę , oświetlenie jest mizerne bo 2 świetlówki t8 36 W osram 840 -3350lm. Zapomniałem dodać ,że akwa jest po restarcie.Te plamki to po nadmanganianie potasu.
Pozdrawiam
Mariusz Zawadzki

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2010, 02:35:56 pm »

Zobacz jakie wymogi ma  ta roślina:

''Roślina mało znana wśród akwarystów. Roślina wymaga dobrego oświetlenia i żyznego podłoża. Preferuje wodę miękką jak i twardą. Nie wykazuje skłonności do wypuszczania liści na długich ogonkach. Rozmnażanie poprzez rośliny przybyszowe''.

Zobacz co masz u siebie-mało światła, żyzne podłoże to nie tabletka w żwirze. Trzeba było podsypać pod korzeń substratu, torfu, to jest żyzne podłoże.

Skoro zbiornik po restarcie, to i parametry nie stabilne, kolor rośliny wskazywałby na brak żelaza.

Przy uprawie żabienic ważne jest również dozowanie CO2, szczególnie przy tych nowych odmianach, które są hodowane na plantacjach bez zanurzenia w wodzie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2010, 02:42:16 pm wysłane przez Mariusz Zawadzki » Zapisane

artek04
Felek

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2010, 03:16:50 pm »

Mariusz mam w domu torf w granulkach sery , myślisz ,że pomoże jak go włożę do doniczek ? Najgorsze jest to ,że nowe liście rosną b.duże ale na samym dole gdzie nie mają miejsca i wyginają się pomiędzy łodygami starych liści.
Mariusz Zawadzki

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2010, 03:43:34 pm »

możesz dać albo ten torf co masz albo dać kulki gliniano torfowe.
Roślina potrzebuje również czasu na ukorzenienie się. Co do formy, no niestety wiele zależy od warunków bytowych.

artek04
Felek

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2010, 04:46:33 pm »

Dzięki Mariusz Uśmiech, mam nadzieję ,że jakoś sobie u mnie poradzą ,
Pozdrawiam.Felek
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.117 sekund z 20 zapytaniami.